O firmie
Trudno określić dokładną datę rozpoczęcia działalności Barfiaków, gdyż początki tej marki były pewnego rodzaju procesem i odpowiedzią na potrzeby klientów.
Właściciele firmy Super Smak od lat są miłośnikami zwierząt, prowadzą domy tymczasowe oraz sami w tamtym okresie mieli pod opieką około 5 czworonogów. Początkowym impulsem do zmiany żywienia oraz przerzucenia się na dietę inną niż sucha karma była choroba czworonoga, którego właścicielem był zarząd firmy.
Zmiana rozpoczęła się od rozpoczęcia diety zawierającej gotowane mięso. Dało się zauważyć, że wpłynęło to pozytywnie na wyniki badań pupila. Podążając tą drogą zarząd firmy zaczął się szkolić w tym kierunku i odkrywać dietę BARF. Korzystając z zasobów własnego przedsiębiorstwa właściciele firmy początkowo wprowadzili tę dietę w życie swoich psów. Bardzo szybko przekonali się o wszystkich jej zaletach. Jeżdżąc na różnego rodzaju szkolenia oraz eventy dla wielbicieli zwierząt dostawali liczne pytania o sposób odżywiania własnych czworonogów i tym samym zyskiwali grupę potencjalnych klientów.
Pierwszymi klientami byli przyjaciele właścicieli, którzy dbając w najlepszy sposób o swoje psy byli zachwyceni pomysłem głębokiego mrożenia i możliwości przechowywania w zamrażarce tak dobrej jakości produktów w konkurencyjnych cenach. Idąc na wprost potrzebom klientów oraz wraz z duchem czasów powstały Barfiaki, które wciąż cieszą się zaufaniem klientów.
Proces produkcyjny
Nasza firma Super Smak sp z.o.o Barfiaki uzyskała decyzję nadaną przez Inspektorat Weterynarii do prowadzenia działalności nadzorowanej, polegającej na produkcji surowej karmy dla zwierząt domowych. Powiatowy Lekarz Weterynarii nadał weterynaryjny numer identyfikacyjny 28148303.
Produkcję prowadzimy przestrzegając zasady Dobrej Praktyki Produkcyjnej, Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu zapewnienia jakości zdrowotnej, opierającego się na analizie zagrożeń i ustalaniu krytycznych punktów kontrolnych - HACCP. Deklarujemy, że funkcjonujący w firmie system HACCP jest zgodny z siedmioma jego zasadami, podanymi przez Komisję Kodeksu Żywnościowego(CAC) Światowej Organizacji Zdrowia(WHO).
Wszyscy pracownicy znają politykę jakości i misję firmy oraz są szkoleni i instruowani w zakresie odpowiedzialności za system HACCP i jakość zdrowotną wyrobów. Wszyscy pracownicy zaangażowani są w sprawę wytwarzania artykułów spożywczych zaspakajających potrzeby naszych konsumentów oraz dalszy pomyślny rozwój współpracy z klientami i dostawcami.
Surowiec zakupowany jest z zakładów zatwierdzonych przez Inspektorat Weterynaryjny. Mięso przeznaczone do produkcji pochodzi z tusz zwierząt rzeźnych uznanych przez Weterynaryjną Inspekcję za zdatną do spożycia bez zastrzeżeń. Proces produkcji jest zgodny z zaleceniami lekarza wet. Produkcja oparta jest na stworzonym systemie analiz zagrożeń i krytycznych punktów kontroli. W procesie przekazania surowca do produkcji karmy kontrolowana jest temperatura mięsa, jest to ustanowiony punkt kontrolny CP - temperatura przekazywanego surowca nie powinna być wyższa niż +4 stopnie C. Proces produkcji polega na przygotowaniu całych elementów mięsnych lub ich mieleniu, ewentualnie wymieszaniu go w odpowiednich proporcjach. Później produkt pakujemy (w urządzeniu zamykającym vac) lub nadziewamy (przy użyciu nadziewarki), następnie oznaczamy etykietą i poddajemy procesowi zamrażania(komora szokowego mrożenia temp. wewnątrz batonu -18 stopni C. Wszytkie czynności wykonywane w dziale produkcji karmy są udokumentowane i opisane w procedurach zakładu. Procedury obejmują przekazanie surowca, magazynowanie, pakowanie, naważanie oraz wszystkie czynności związane z myciem i dezynfekcją. Karma dla zwierząt jaką produkujemy opatrzona jest etykietą, na której znajdują się wszystkie niezbędne informacje tzn. nazwa produktu, rodzaj produktu, procentowy skład produktu, nr partii, data przydatności, nr weterynaryjny, nazwa producenta wraz z telefonem, informacja o sposobie użycia.